„Smaki Sycylii” – spotkanie podróżnicze, którego gościem będzie Ewa Cichocka, dziennikarka, podróżniczka i autorka książek dla dzieci i dorosłych o Sycylii. Zapraszamy na spotkanie z kulturą śródziemnomorską i kulinariami z różnych regionów Sycylii z historią i literatura w tle. Podczas spotkania autorka przybliży specyfikę kuchni sycylijskiej – niezwykłej mieszanki wpływów dawnych kolonizatorów. Gastronomiczna wędrówka będzie pretekstem do pokazania historii wyspy i jej związków z Grecją, Hiszpanią, Afryką, a nawet Ameryką Południową. Porozmawiamy także o kuchni i jedzeniu w literaturze sycylijskiej oraz o ostatniej książce Ewy Cichockiej „Sycylia. Między niebem a morzem”, który jest zbiorem esejów i reportaży dziennikarki z jej licznych podróży na Sycylię.


Smak Sycylii – spotkanie podróżnicze z Ewą Cichocką autorką książki „Sycylia. Między niebem a morzem”, 25 listopada, godz. 18.00 – 19.30. Organizator: Małgorzata Jarmułowicz

Powiązane projekty