Instytut Kultury Miejskiej
ul. Długi Targ 39/40
80-830 Gdańsk

16 października 2018, 17:00 - 16 października 2018, 19:00

Skąd się wziął współczesny boom na gotowanie? Czym różni się „domowe gotowanie” od takiego, które stają się rozrywką lub pasją? Dlaczego niektórzy uważają, że jedzenie powinno być przede wszystkim piękne, a inni traktują je jak lekarstwo? Dowiemy się podczas dyskusji 16 października o 17.00. Wstęp wolny.

Debata jest pierwszą z dwóch w ramach cyklu: Pomorska Debata o Kulturze 2018: Pomiędzy // Between // Midzë Pomiędzy kulturą jedzenia a konsumowaniem kultury. Wezmą w niej udział Ewa Kopczyńska (Uniwersytet Jagielloński) i Justyna Straczuk (Instytut Filozofii i Socjologii PAN): socjolożki i badaczki praktyk kulinarnych. Rozmowę poprowadzi Agata Bachórz (Uniwersytet Gdański).

Organizatorzy:
Instytut Kaszubski w Gdańsku
Instytut Kultury Miejskiej w Gdańsku
Pomorskie Centrum Badań nad Kulturą UG