19 lutego, godz. 18.00
Wstęp wolny
Instytut Kultury Miejskiej, Targ Rakowy 11, Gdańsk

 

„Gdańska książka kucharska” („Danziger Kochbuch”) jest propozycją przywrócenia tradycji kuchni pomorskiej. Dzięki niej możemy dowiedzieć się, co gdańskie kucharki podawały na stoły gdańskie w połowie XIX wieku. Książka ta stawia sobie za cel uświadomienie mieszkańcom grodu nad Motławą, a szczególnie osobom zainteresowanym kulinariami w szerokim znaczeniu tego słowa, w tym również gdańskim restauratorom, jak bogata, oryginalna i różnorodna była kuchnia gdańska w tamtych czasach.

„Gdańska książka kucharska” jest tłumaczeniem z języka niemieckiego książki kucharskiej autorstwa Marie Rosnack, która ukazała się w Gdańsku w 1858 roku pod tytułem „Danziger Kochbuch” i którą przetłumaczyli na język polski: Katarzyna Bruska, Magdalena Madeja-Grzyb oraz Magdalena i Krzysztof Trepczykowie.

Polski przekład ukazał się w roku 2007 w pelplińskim wydawnictwie „Bernardinum” pod redakcją i w opracowaniu Andrzeja Grzyba. Książka została opatrzona wstępem profesora Andrzeja Januszajtisa.

Zapraszamy Państwa na prelekcję i udział w dyskusji o tej książce w dniu 19 lutego o godzinie 18:00 w Instytucie Kultury Miejskiej- zaprasza prelegentka, Magdalena Madeja-Grzyb, starszy kustosz PAN Biblioteki Gdańskiej.

 

Gdańsk od kuchni- to hasło 13. edycji Akademii Gdańska, realizowanej przez Instytut Kultury Miejskiej

Dawne, gastronomiczne oblicze Gdańska było imponujące. Kawiarnie, browary, cukiernie, karczmy i bufety. Pamiętać należy również o ulicznych sprzedawcach oraz stoiskach sezonowych i jarmarcznych. W restauracjach podawano wykwintne potrawy, jak: chłodnik z wina, morele w cukrze, masło rakowe czy jabłka z kasztanami. Po 1945 roku gdańska gastronomia była skromniejsza, acz pomysłowa. Popularne bary mleczne i rybne, a także bary piwne z gastronomią czy koktajl bary i bistra, a nich kotlety z jaj, pasta rybna, gulasze, fasolka po bretońsku oraz torty bezowe i galaretka z bitą śmietaną. Dzisiejszy Gdańsk od kuchni to nie tylko powrót do tradycyjnych receptur, ale również ich udane połączenie z nowoczesnością. Tegoroczne wykłady Akademii Gdańska poświęcone będą gdańskiej sztuce kulinarnej w wielu odmianach. Prelekcje odbywać się będą w każdą trzecią środę miesiąca, o godz. 18:00, w Kunszcie Wodnym, siedzibie Instytutu Kultury Miejskiej

 

Magdalena Madeja-Grzyb – germanistka, absolwentka Filologii Germańskiej Uniwersytetu Jagiellońskiego. Obecnie starszy kustosz w PAN Biblioteki Gdańskiej. Pracuje w Dziale Zbiorów Specjalnych w Pracowni Starych Druków. Zajmuje się niemieckojęzycznymi zasobami starodrucznymi tej Biblioteki. Szczególnie interesuje się okresem Oświecenia w Gdańsku i na Pomorzu i w Europie.

 

DATY WYKŁADÓW

19 LUTEGO | Magdalena Madeja- Grzyb| GDAŃSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA| 18:00

19 MARCA |

16 KWIETNIA |

21 MAJA |

18 CZERWCA | Agata Bachórz