Targ Rakowy 11, IKM
Termin: 21 maja, godz. 18.00
Wstęp wolny
Czas trwania: 2h
Miejsce: Instytut Kultury Miejskiej, Targ Rakowy 11, Gdańsk
21 MAJA | PIWO JOPEJSKIE – ODZYSKANY TRUNEK | ARKADIUSZ WENTA
Między XV, a XVIII wiekiem w Gdańsku najsłynniejszym piwem było piwo jopejskie, czyli Jopenbier. Jego nazwa związana jest najprawdopodobniej z jopą- drewnianą chochlą, którą piwowar zbierał z fermentującej brzeczki biało-zieloną pleśń. Zwykłe piwo zawiera około 12 % cukru, natomiast jopejskie 50 %. Czas jego fermentacji i leżakowania też jest dłuższy, bo może wynieść nawet 24 miesiące, gdzie jasne piwa potrzebują zaledwie kilku tygodni. Próby odtworzenia przedwojennej receptury piwa jopejskiego rozpocząłem od warzenia – wygotowywania brzeczki, czyli odparowania wody i zagęszczenia cieczy do 50 stopni w skali plato. Trunek charakteryzuje się dużą gęstością, a rekonstrukcja jego przepisu niosła wiele wyzwań- opowiada Arkadiusz Wenta, prelegent majowego wykładu Akademii Gdańska.
Arkadiusz Wenta – współzałożyciel AleBrowaru. Produkcję piwa rzemieślniczego pierwszy raz zaobserwował w 2004 roku we Włoszech. Od tego momentu postanowił, że będzie to jego życiowa pasja. Zdobywca wielu nagród piwowarskich, m.in. pierwszego miejsca w kategorii Dunkelweizen w konkursie Festiwal Birofilia w 2013 roku oraz pierwszego miejsca w konkursie piw ,,Prawie jak Grodzisz’’ w 2014 roku. Kilkanaście lat pracował nad odtworzeniem receptury piwa jopejskiego, co ostatecznie zakończyło się sukcesem i prezentacją piwa po raz pierwszy na Poznańskich Targach Piwnych w listopadzie 2023 roku, a w grudniu- miesiąc później trunek zdobył medal w konkursie piw rzemieślniczych Kraft w kategorii ,,Historical beer’’