Zapisy już trwają!

Jest się z czego cieszyć, bo nareszcie nadszedł kwiecień – pierwszy w pełni wiosenny miesiąc w roku! Mimo tego, że pogoda w kratkę, to przyroda już buzuje od energii witalnej. Wszędzie, jak okiem sięgnąć, rozwija się życie. Ziemia zaczyna stroić się w kolorowe kwiaty: żółtą forsycję, fioletowe fiołki, różowa jasnota. Nabrzmiałe pączki na drzewach rozrywają się wypuszczając lśniące młode listki albo słodko
pachnące, białe kwiatki. Jak możesz wykorzystać tą obfitość w Twojej kuchni?

Wszędobylskie kolory i zapachy zachęcają do korzystania z dobrodziejstw natury. Po długiej zimie nasze kubki smakowe łakną świeżości i soczystości. Na warsztatach poznamy dzikie nowalijki i kiełki, z których przygotujemy kolorową sałatkę, prawdziwą bombę witaminową. Dowiesz się także z jakich roślin można przygotować odżywczą maseczkę do twarzy. 

O MNIE/PROWADZĄCEJ 

Kasia Banaś – moją misją jest przywracanie dzikich roślin jadalnych z powrotem do naszych kuchni, apteczek i kosmetyczek. Swoją przygodę z zielarstwem rozpoczęłam jeszcze jako mała dziewczynka u boku Babci Ani, która przekazywała mi wiedzę od swojej mamy, prababci Gieni. Czuję ogromny obowiązek, by dalej dzielić się wiedzą o bogactwie pobliskich trawników i miejskich nieużytków.

Rośliny zawołały mnie w najbardziej nieoczekiwanym momencie. Zatęskniłam za dziką łąką mocno pachnącą bylicą, z błękitnymi plamkami chabrów i maków oraz dumną dziewanną, gdy mieszkałam w Tajlandii. Po powrocie do Polski od razu pojechałam na kurs ziołowy do Ruty Kowalskiej. Od 2020 roku, w ramach autorskiego projektu Sianko organizuję w Trójmieście spacery ziołowe, warsztaty kulinarne i kosmetyczne z wykorzystaniem dzikich ziół.