Termin: 19 marca, godz. 18.00

Wstęp wolny

Czas trwania: 2h

Miejsce: Sala warsztatowa, Instytut Kultury Miejskiej, Targ Rakowy 11, Gdańsk

 

19 MARCA | MONIKA MILEWSKA | MLEKO Z KOŻUCHEM, ZUPA Z WKŁADKĄ I KREWETKA Z KRYLA. CO JADANO W GDAŃSKU W CZASACH PRL-u | AKADEMIA GDAŃSKA 

 

OPIS WYKŁADU: 

Chcę Państwu zaproponować wędrówkę śladem gdańskich zakładów żywienia zbiorowego czasów PRL-u.

Odwiedzimy bary mleczne, stoczniowe stołówki i lokale różnej kategorii. Zajrzymy do olbrzymich aluminiowych garów, trojaków obiadowych i obtłuczonych kubków z napisem „Społem”. Będziemy delektować się bryzolem, kotletami z jajek i niezapomnianą gdańską pizzą. Dowiemy się też, jakie dania z kryla serwowano „Pod Łososiem” i dlaczego ten antarktyczny raczek nie został naszym ulubionym owocem morza. A na koniec wspólnie ustalimy, co jest gorsze od dorsza -  zapowiada Monika Milewska.

 

BIOGRAM PRELEGENTKI: 

Monika Milewska – dr hab., antropolog historii, eseistka, poetka, dramatopisarka, bajkopisarka. W latach 2002-2008 adiunkt w Instytucie Filozofii i Socjologii PAN w Warszawie, obecnie pracuje w Instytucie Antropologii UG. Stypendystka m.in. Akademii Amerykańskiej w Rzymie, rządu francuskiego i włoskiego, centrów pisarzy w Visby i Rodos, Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, ZAiKS-u, Ministra Kultury, Województwa Pomorskiego i Miasta Gdańska. Laureatka m.in. Grand Prix XV Festiwalu „Dwa Teatry” w Sopocie. Autorka powieści Latawiec z betonu i eseistycznych książek: Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL, Bogowie u władzy oraz Ocet i łzy, za którą otrzymała stypendium „Polityki” i nominację do Nagrody NIKE. Dwukrotna laureatka Pomorskiej Nagrody Literackiej „Wiatr od morza” w kategorii Literacka Książka Roku. Ostatnio opublikowała w Wydawnictwie Czarne książkę I rak ryba. Stworzenia polityczne PRL-u. 

 

 

Gdańsk od kuchni – to hasło 13. edycji Akademii Gdańska, realizowanej przez Instytut Kultury Miejskiej 

Dawne, gastronomiczne oblicze Gdańska było imponujące. Kawiarnie, browary, cukiernie, karczmy i bufety. Pamiętać należy również o ulicznych sprzedawcach oraz stoiskach sezonowych i jarmarcznych. W restauracjach podawano wykwintne potrawy, jak: chłodnik z wina, morele w cukrze, masło rakowe czy jabłka z kasztanami. Po 1945 roku gdańska gastronomia była skromniejsza, acz pomysłowa. Popularne bary mleczne i rybne, a także bary piwne z gastronomią czy koktajl bary i bistra, a nich kotlety z jaj, pasta rybna, gulasze, fasolka po bretońsku oraz torty bezowe i galaretka z bitą śmietaną. Dzisiejszy Gdańsk od kuchni to nie tylko powrót do tradycyjnych receptur, ale również ich udane połączenie z nowoczesnością. Tegoroczne wykłady Akademii Gdańska poświęcone będą gdańskiej sztuce kulinarnej w wielu odmianach. Prelekcje odbywać się będą w każdą trzecią środę miesiąca, o godz. 18:00, w Kunszcie Wodnym, siedzibie Instytutu Kultury Miejskiej 

 

Harmonogram do czerwca:

DATY WYKŁADÓW

19 LUTEGO| Magdalena Madeja- Grzyb| Gdańska książka kucharska

19 MARCA| Monika Milewska |Mleko z kożuchem, zupa z wkładką i krewetka z kryla. Co jadano w gdańsku w czasach PRL-u |

16 KWIETNIA| Arkadiusz Onasch |Smaki Gdańska. W poszukiwaniu niematerialnego dziedzictwa

21 MAJA| Arkadiusz Wenta | Piwo Jopejskie- odzyskany trunek

18 CZERWCA| Agata Bachórz | Czy istnieje „kuchnia gdańska”? Wynajdowanie i odtwarzanie tradycji kulinarnych miasta